BIENNALE

4η Μικρή Biennale

2021 - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ - PERSPECTIVES

Δεν είναι καθόλου ανώδυνο να γράφουμε τη λέξη «Προοπτικές», που είναι το θέμα αυτής της νέας Μπιενάλε, στον πληθυντικό. Η επιλογή αυτή τονίζει σκόπιμα την πολλαπλή σημασιολογία ενός όρου που ανθίζει στη γλώσσα μας, με διάφορους τρόπους.

Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Αναγέννησης, η προοπτική, ήδη γνωστή στην Αρχαιότητα, επανεμφανίστηκε στην τέχνη για να αναπαραστήσει τον πραγματικό κόσμο στις τρεις διαστάσεις. Αντιστοιχεί σε μια κατασκευασμένη εικόνα -που βασίζεται όλο και πιο πολύ στη λογική- της αντίληψης που μπορεί να έχει ο άνθρωπος για τον κόσμο που τον περιβάλλει. Θα ήταν όμως προφανώς λάθος, να διατηρήσουμε αυτή την αντίληψη και να μειώσουμε την προοπτική σε μια τεχνική λειτουργία ή σε γεωμετρία.

Η προοπτική ορίζεται πρωτίστως από μια άποψη, αλλά και από μια γραμμή ορίζοντα.

Η άποψη είναι αυτή που υιοθέτησε ο δημιουργός κατά τη στιγμή της δημιουργίας του. Αυτό προκαλείται κάθε φορά από τη σχέση ανάμεσα στο υποκείμενο και στο περιβάλλον του, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που χαρακτηρίζεται από υποκειμενικότητα, βασισμένη σε μια σκέψη, ακόμη και σε μια φιλοσοφική θέση.

Η αναπαράσταση της πραγματικότητας είναι πάντα διαφορετική από την ίδια την πραγματικότητα, δεδομένου ότι θέτει σε λειτουργία τη θέση του παρατηρητή, την ψυχολογία της στιγμής, καθώς και την αντίληψή του για τον χώρο. Και γι' αυτό η προοπτική είναι μια βαθιά υποκειμενική διαδικασία που δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια απλή αναπαράσταση του χώρου.

Είναι η έννοια που αποδίδεται στα πράγματα, όσο και η ίδια η σκηνή που βρίσκεται στο κέντρο της προοπτικής.

Έτσι, πέρα από την τεχνική αλλά και την καλλιτεχνική διαδικασία, η πολλαπλότητα των πιθανών γωνιών και των ανοιγμάτων προς τον κόσμο που μας περιβάλλει, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε την προοπτική στον πληθυντικό αριθμό, αλλά και να την «κλίνουμε» τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Και εδώ βρίσκουμε τη διάσημη γραμμή του οριζόντια που ορίζει το βλέμμα του δημιουργού. Όταν εκφράζεται στον πληθυντικό, η προοπτική μας καλεί να κοιτάξουμε πολύ μπροστά, σε μια προβολή προς το μέλλον και ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Μετά την τόσο δύσκολη περίοδο που μόλις έχουμε βιώσει και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχολογία μας, μπορεί οι Προοπτικές που μας προσφέρει η Τέχνη να μας δώσουν την δυνατότητα να δούμε τους εαυτούς μας σε έναν μελλοντικό κόσμο πλούσιο από εικόνες και όνειρα.

3η Μικρή Biennale

2019 - ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ - CROSSINGS

«Όποτε περνάμε κάποιο σταυροδρόμι, είναι ένα σημάδι πως θα υποδεχθούμε κάτι που μας έλειπε». Aharon Appelfeld

Ανέκαθεν, σε όλους τους πολιτισμούς, οι άνθρωποι έστηναν στα σταυροδρόμια, οβελίσκους, σταυρούς, ιερά και εκκλησίες, που προσκαλούν τον ταξιδιώτη στο συλλογισμό και στην ενατένιση.

Η διασταύρωση, εκεί όπου συναντώνται διάφοροι δρόμοι, αντίθετες κατευθύνσεις, όπου συναντάμε τους άλλους, παράλληλα με την υπόσχεση ανακαλύψεων και αμοιβαίων εμπλουτισμών, είναι το κλειδί για νέους και άγνωστους προσανατολισμούς.

Η διασταύρωση οδηγεί προς άλλους δρόμους, υποβάλλοντας την εικόνα ενός απλωμένου χεριού, σε μια κίνηση συμφιλίωσης των άκρων και αναγνώρισης των διαφορών, όσο και των αντιθέσεων. Η έννοια της διασταύρωσης προϋποθέτει την συνειδητοποίηση και την αποδοχή της αντιφατικότητας των δεδομένων.

Εξ άλλου, οι συμβολικές διδασκαλίες ορίζουν τη διασταύρωση ως τον χώρο που μας επιτρέπει τη στάση, εκεί όπου αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα μιάς επιλογής, ωσάν αυτή η παύση στη σκέψη να ήταν μια ουσιαστική στιγμή πριν τη συνέχιση της πορείας.

Στις μέρες μας, η έννοια της διασταύρωσης έχει γίνει παγκόσμια. Στις μεγαλουπόλεις, οι οποίες, σε μια πλανητική διάσταση, αναδεικνύουν πλήρως την έννοια των διασταυρώσεων, συγκρούονται και αναμιγνύονται κάθε είδους πολιτιστικές πρακτικές, συνήθειες και παραδόσεις, συνδεδεμένες με τις ποικίλες προελεύσεις αυτών που τις κατοικούν.

2η Μικρή Biennale

2017 - ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ - LABYRINTH

Το θέμα του λαβυρίνθου προέκυψε από το σχέδιο των διαδρομών που δημιουργούν τα σοκάκια στα κυκλαδίτικα χωριά. Συνήθως, είναι ελικοειδείς διαδρομές που τονίζονται από παρακάμψεις, αλλαγές πορείας και αδιέξοδα, αναγκάζοντας αυτόν που τα διασχίζει να επιβραδύνει, να σταματήσει.

Αντίθετα από την κοινή ιδέα, ο λαβύρινθος δεν είναι δαιδαλώδης: δεν είναι τόπος που χάνεσαι, αλλά τόπος ανακάλυψης! Μεταφορά της πορείας που ακολουθείται σε κάθε αναζήτηση ενός άγνωστου μέλλοντος, αντικείμενο ατελείωτης διερώτησης για τις επιλογές που είναι να γίνουν, για την πορεία που είναι να ακολουθηθεί, προσφέρει μια συμβολική εικόνα της ανθρώπινης ψυχής, σε όλη της την περιπλοκότητα, σε όλο της τον πλούτο.

Σε αυτούς τους ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, είμαστε και πάλι στην αναζήτηση μιας διαδρομής. Είμαστε ξανά σ’ αυτό το λαβύρινθο, αντιμέτωποι με την ιδέα του εσωτερικού ταξιδιού που καθένας από εμάς ακολουθεί, αντιμέτωποι με τους δισταγμούς του, τις στάσεις του, τις επιλογές του.

Είναι η ανακάλυψη αυτού του λαβυρίνθου, καθώς επίσης το ταξίδι στο βάθος του εαυτού, που η Μπιενάλε του Μουντάδου μας προτείνει να κάνουμε.

1η Μικρή Biennale

2015 - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - APOKALYPSIS

«Ετυμολογικά, η λέξη Apocalypse στα γαλλικά, προέρχεται από την ελληνική λέξη «Αποκάλυψη» που σημαίνει ξεσκέπασμα. Το ρήμα «αποκαλύπτω» σημαίνει φανερώνω. Γι’ αυτό τον λόγο, ο όρος έχει ένα νόημα πολύ πλατύ και δεν περιορίζεται μόνο στην αναφορά της Αποκάλυψης του Αγίου Ιωάννη.

Στην τέχνη, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά της είναι: η σημασία της εσωτερικής διάστασης, όπου ο εξωτερικός κόσμος παίρνει σχήμα, και οι υποκειμενικές εμπειρίες μεταφράζονται σε εικόνες και προσωπικά σύμβολα. Ο καλλιτέχνης οφείλει να κάνει ορατό τον εσωτερικό του κόσμο.

Να θυμηθούμε ότι, «η Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη» είναι το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, γραμμένο γύρω στο 96, στη νήσο Πάτμο. Αυτό το βιβλίο καταγράφει οράματα που, επικαλώντας κάποια γεγονότα, προαναγγέλλουν την Κρίση του Θεού ενάντια στις δυνάμεις του Κακού.

Σ’ αυτόν τον «θρησκευτικό» αιώνα, όπως είχε προβλέψει ο Andre Malraux, το θέμα της Αποκάλυψης φαίνεται πως δεν θα μπορούσε να είναι πιο σύγχρονος τόπος έμπνευσης.»