ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Εκκλησίες στο Μουντάδο

Σε αυτό το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό που η ηλικία του ξεπερνά τα 1000 χρόνια και το κοσμούν πολλές υπεραιωνόβιες εκκλησίες, στολισμένες με εικόνες και αγιογραφίες του 18ου αιώνα, του Μουνταδιανού αγιογράφου π. Γεωργίου Κονταρίνη. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι, χαρούμενοι και στα μεγάλα πανηγύρια του χωριού τους ιδιαίτερα γαλαντόμοι. Σήμερα οι φιλέορτοι φιλοξενούνται στην ενοριακή αίθουσα – πνευματικό κέντρο που πριν 30 χρόνια ανεγέρθη με ευθύνη και δαπάνη του «Συνδέσμου των Απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου Καταγομένων».

Άγιος Ιωάννης, Καθεδρικός ναός του Μουντάδου

Στις 7 Ιανουαρίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και στις 26 Ιουνίου του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη, γιορτάζει ο καθεδρικός ναός του Μουντάδου. Παλιότερα άνοιγαν τα σπίτια τους οι Μουνταδιανοί, σήμερα δεξιώνονται τον κόσμο στην ενοριακή αίθουσα. Ο ναός αυτός κτίστηκε στο χώρο όπου πρώτα ήταν ο ιδιωτικός ναός προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου της οικογένειας Αντωνίου Πλυτά ιερέως. Ο παπά-Αντώνης, το Μάιο του 1843, με επιστολές του προς το Δήμο Τήνου, ιερά Μητρόπολη Σύρου-Τήνου και στο επί των εκκλησιαστικών Υπουργείο, ζητούσε εκ μέρους όλων των κατοίκων του χωριού ανέγερση Ιερού ναού, που να καλύπτει τις πληθυσμιακές ανάγκες του χωριού που απαριθμούσε τότε 240 άτομα.

Αγίων Αναργύρων

Γιορτάζει στις 1 Ιουλίου και στις 1 Νοεμβρίου το ενοριακό παρεκκλήσι στην περιοχή Γύρλα με μεγάλη προσέλευση πιστών, οι οποίοι τυγχάνουν –εκ μέρους της ενοριακής επιτροπής- ιδιαίτερης και καλής φιλοξενίας. Στα ναό αυτό, οι Μουνταδιανοί τη Τρίτη του Πάσχα εορτάζουν το παραδοσιακό Μουνταδιανό Μαράντισμα, ένα τραπέζι Αγάπης. Το θαυματουργό εικόνισμα των Αγίων Αναργύρων φυλάσσεται εντός του ενοριακού ναού του Μουντάδου και μεταφέρεται στη Γύρλα με πομπή, μόνο αυτές τις τρείς ημέρες του χρόνου. Πριν μερικά χρόνια, η εικόνα μεταφερόταν –συνοδεία σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού- πεζή. Αλησμόνητα τα γλέντια που λαμβάνουν χώρα με τοπικά όργανα μετά το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα και μετά τον μεγάλο εσπερινό στις 30 Ιουνίου.

Τιμίου Σταυρού

Iδιοκτησίας των Γεωργίου Β.Πλυτά, Ειρήνης Πλυτά και κληρονόμων Ραφαήλ Πλυτά στην περιοχή Πριάστρο που εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα το πανηγύρι συγκεντρώνει πολύ κόσμο, ο οποίος τυγχάνει πλούσιας φιλοξενίας από τους ιδιοκτήτες. Τα παλιότερα χρόνια , γιόρταζαν οι πολυπληθείς προσκυνητές (ιδίως οι κυνηγοί) μες τις ελιές με όργανα, βιολιά και λαούτα, μέχρι το βράδυ. Ο ναός δεσπόζει της περιοχής, είναι αρκετά μεγάλος, δεν πρόκειται για απλό εξωκκλήσι.

Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Ιδιοκτησίας του Νικολάου Α.Πλυτά στο Νεκροταφείο Μουντάδου που εορτάζει στις 29 Ιουνίου.

Άγιος Αθανάσιος

Ιδιοκτησίας των Ιωάννη Α.Γιαγιά και Αντωνίου Ι.Γιαγιά, στο Μουντάδο που εορτάζει στις 18 Ιανουαρίου και προσφέρεται πλούσιο εκ μέρος του Ιωάννη Γιαγιά.

Κοίμησης της Θεοτόκου

Iδιοκτησίας των Πέτρου Κ.Βιδάλη και κληρονόμων Θεοδώρου και Αικατερίνης Σιγάλα, στο Μουντάδο που εορτάζει στις 23 Αυγούστου στα Εννιάμερα της Κοίμησης.

Γενέθλιον της Θεοτόκου

Iδιοκτησίας των κληρονόμων Ιωάννου Γ.Τουφεκλή (Μανέλα) στο Μουντάδο που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Νικόλαος

Iδιοκτησίας της Φραγκίσκας Π.Βιδάλη στο Μουντάδο που εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου με πλούσια κεράσματα.

Άγιος Ανδρέας

Iδιοκτησίας του Μάρκου Κουσουνάδη στο Μουντάδο που γιορτάζει στις 30 Νοεμβρίου και κάνουν πλούσιο πανηγύρι με φαγητά. Επίσης η εκκλησία πανηγυρίζει και στις 3 Ιανουαρίου προς τιμήν του Αγίου Ευφραίμ και το πανηγύρι φροντίζει η οικογένεια Ευαγγέλου Γιαγιά.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Iδιοκτησίας των Ευαγγελίας Α.Σιγάλα και Ευαγγελίας Ι.Καρδαμίτση στην περιοχή Καλαμάκι που εορτάζει στις 29 Αυγούστου της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου.

Τιμίου Σταυρού - το «Σταυρουδάκι»

Iδιοκτησίας του Αντωνίου Ν.Μαραγκού στο Μουντάδο που εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης

Iδιοκτησίας του Στέφανου Πανταζόπουλου στην περιοχή Πατρικιά που εορτάζει στις 31 Αυγούστου.

Αγία Τριάδα

Iδιοκτησίας των Ιακώβου Γ.Βιδάλη και Φραγκίσκου Ι.Βιδάλη, στην περιοχή Πηγαδάκια που εορτάζει του Αγίου Πνεύματος.

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

Ιδιοκτησίας του ιερέα Νικολάου Μαραγκού, που κληρονόμησε από τον αείμνηστο Εμμανουήλ Κοντιζά, στην περιοχή Χαλασμένα που εορτάζει στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Φανούριος και Αγία Σοφία

Άγιος Φανούριος, ιδιοκτησίας των κληρονόμων Αντωνίου και Φώτως Χαραλαμπάκη στην ομώνυμη περιοχή στη Γύρλα που εορτάζει στις 27 Αυγούστου. Αγίας Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, ιδιοκτησίας των κληρονόμων Αντωνίου και Φώτως Χαραλαμπάκη που εορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Νικόλαος

Ιδιοκτησίας του Αλέξανδρου Α.Λεβαντή στην περιοχή Κόκκινες Εκκλησιές-Δεράφια που εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Άγιος Χαράλαμπος

Ιδιοκτησίας του Πέτρου Γ.Πλυτά, στην περιοχή Σταυρουδάκι που εορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου.

Αγία Μαρίνα

Iδιοκτησία της Πετρούλας Πλυτά στην περιοχή Μύλοι που εορτάζει την 17 Ιουλίου.

Άγιος Αντώνιος

Ιδιοκτησίας των κληρονόμων Νικολάου Σιγάλα, στην περιοχή Άγρελας, που εορτάζει στις 17 Ιανουαρίου.

Άγιος Πέτρος

Ιδιοκτησίας του Νικολάου Μ.Μαραγκού στην περιοχή Κωνσταντίνα, που εορτάζει στις 16 Ιανουαρίου.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ιδιοκτησίας της Ευαγγελίας Καγιώργη στην περιοχή Χαλασμένα που εορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Άγιος Νεκτάριος

Eνοριακό παρεκκλήσι στο Μουντάδο που εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου.

Άγιος Μάρκος

Ιδιοκτησίας της οικογένειας Πέτρου Μ.Βιδάλη στο Καλαμάκι, εορτάζει στις 25 Απριλίου με ιδιαίτερες περιποιήσεις προς τους φιλέορτους.

Άγιος Διονύσιος Αεροπαγίτης